14.1.2016

Let's katellaan papereita!

Aamusella kello pirahti aikaseen, taisi olla hieman vajaa 7. Tänä aamuna ois nukuttanut niin maan paljon, että emme me nyt ihan heti päässeet liikenteeseen... Sen verran kiire kuitenkin oli, että skippasimme aamupalan. Suuntasimme itsemme Chong nonsin BTS-asemalle ja löysimme itsemme sopivan ajan päästä päätepysäkiltä. Tänä aamuna suuntamme oli Nong Khaemin maistraatti ja sieltä muutaman paperin hankinta.

Tiesimme siis paikan minne mennä mutta meillä ei ollut hajuakaan, että missä se oli. Joten kokeilimme taksia ja taksihan tiesi missä se on. Joten eikun hippulat vinkumaan, mittari päälle... No mentiinhän me mittari päällä mutta ei ne hippulat vinkuneet. Olivat nimittäin rakentamassa tien yläpuolella kulkevaa MRT (metro)linjaa, joten paikotellen käytössä oli vain 1 kaista kolmesta ja tiellä oli muitakin liikkujia... Enivei, 200 batin ja 2 tunnin matkustuksen jälkeen pääsimme perille. Tässä paikassa meillä meni valehtelematta koko päivä kun kävimme hakemassa naimisiin menon jälkeen (lähes samoja) papereita. Joten henkisesti olimme valmistautuneet pitkään ja tylsään toimisto päivään...

Meitä kohtasikin miellyttävä yllätys, maistraatissa ei ollut juurikaan ketään. Joten mielialat nousivat ja hymy palasi huulillemme. Su pääsi melkeinpä suoraan asioimaan asioitaan.

Paperi #1 :  syntymätodistus. Ilmeisesti Thaimaassa joskus on saattanut joutua näyttämään/käyttämään ko. todistusta, joten eipä tuosta haittaakaan olisi jos moisen saisi. Mutta ei, olet liian vanha jotta moinen olisi enää olemassa. Jossakin muistin perukoilla meillä on tieto, että täällä maistraatissa olisi ollut joskus tulipalo tjms. Ja noin vanhoja asiakirjoja ei oltu vielä keritty komputerisoida... digitalisoida? Mutta ei se mitään, henkilökortti ajaa sen asian.

Paperi #2 : etunimen etuliitteen muutos. Thaimaassa ilmeisesti osa naisista käyttää sinkkuna ollessaan Ms. etuliitettä etunimensä edessä. Kun hän menee naimisiin, sen voi vaihtaa Mrs. etuliitteeseen. Su halusi tehdä tämän muutoksen naimisiin menomme yhteydessä. Tätä paperia tarvitsee jos on jotain virallisia sopimuksia (puhelin, internet..) tehnyt ennen naimisiin menoa ja tiedot pitää muuttaa naimisiin menon jälkeen. Su on tietääkseen kaikki muutokset tehnyt mutta ikinä ei voi olla varma kun on ollut poissa virallisista asioista 3.5 vuotta. Tätäkään paperia ei saanut koska olimme menneet naimisiin niin kauan aikaa sitten, että se ei ole enää tallessa! Olemmehan olleet sentään naimisissa 4 vuotta... Eli jos mahdollisesti tulee eteen jotain muutoksia joihinkin papereihin, niin voi olla että ne jäävät tekemättä. Tätä paperia nimittäin kysyttiin aina kun piti vaihtaa nimeä pankkiin jne. kun naumisiin menon jälkeen hommattiin näitä juttuja.
10 batin kuitti


Paperi #3 : sukunimen vaihtotodistus. Tämähän kulkee sitten käsikädessä tuon edellisen kanssa. Yllätys yllätys, tämän paperin me saimme. Mutta vain kopion, joka maksaa 10 batia. Joo, olisimme saaneet hienon alkuperäisen kappaleen, tosin hintaa sille olisi tullut 150 batia. Mikä ero niillä on?  
Alkuperäinen on paksu keltainen paperi hienoilla reunuskuvioilla, A4 koko.
Kopio on normaali valkoinen A4 paperi. Samoilla tiedoilla. Paitsi lisänä on kopionotto päivämäärä ja kopioijan allekirjotus.

Tässä vaiheessa kun Su käänsi Tuomolle, että mitä olivat puhuneet, Su:n ilme oli jotenkin...outo. Sitten kävi ilmi, että saadaksemme aidon ja alkuperäisen, meidän pitäisi mennä poliisiasemalle tekemään katoamisilmoitus. Kysyttiin virkailijoilta, että missäs se polliisilaetos on? Ensimmäinen virkailija sanoo, "en tiedä". Toinen osottaa vasemmalle ja sanoo "naapurissa". Kolmas osottaa oikealle ja sanoo "1 km tuohon suuntaan". No just. Sitten kävi ilmi, että jos haluamme sen aidon ja alkuperäisen, paikan pomon pitää "allekirjoittaa" se. Jahas, kuinkas kauan sitä joutuu odottamaan? "Jaa, kohta on lounas tauko, siinä voi kestää monta tuntiakin..." Tässä vaiheessa hymy hyyty molemmilta ja samaan ääneen sanottiin kopio kiitos.

Kaikista paras vielä oli kun siihen loppuun tämä kiva täti tyrkkäs vielä viimesen kysymyksen : miksi te tänne asti tulitte? Te olisitte voinut hoitaa tämän missä tahansa maistraatissa... Su kysyi tätä asiaa sen vajaa 2 viikkoa sitten Bangrakin maistraatista ja he sanoivat että pitää asioida kirjaamis maistraatissa... Tässä vaiheessa Su:lta nousi savua korvista, sen verran vihaa oli täynnä pieni nainen....err täydellisen kokoinen nainen.

Eli ainoa mitä me tästä tunteja syöneestä retkestä saimme käteen oli kopio sukunimen vaihdosta ja kuitti sen maksusta. Ja me maksoimme vain 10 batia! 0,25€... halpaa lystiä :D

Tarkoitus oli mennä takaisin BTS asemalle bussilla mutta ajattelimme mennä taksilla, koska tien vierestä kuului vain "Perkele, 10 batia. Perkele, 10 batia" ... Taksissa rauhoituttuamme päätimmekin mennä ostarille siinä matkan varrella.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti