18.5.2017

Byrokratian pyörässä pyörimistä ja ruokaostoksia

Keskiviikkona meidän piti käydä uusimassa maistraatissa Su:n talonkirjanote tjms. virallinen paperi, joka osoittaa Su:n virallisen osoitteen Thaimaassa. Tämä muutos tuli koska sisko muutti ja Su:n virallinen osoite muutti hänen mukanaan uuteen kotiin. Mutta Su:n sisko ei voinut tehdä tätä itse, vaan Su:n pitää olla siellä mukana, Tämän talonkirjanotteen mukaan tehdään/uusitaan Thaimaassa myös henkilökortit.

Thaimaassa on näitten talonkirjanotteissa (ymmärtääkseni) sellainen systeemi, että henkilön pitää (ON PAKKO) olla kirjoilla jossakin asunnossa joka on jonkun omistama. Sen ei tarvitse olla henkilön oma asunto mutta Thaimaalainen ei voi olla virallisesti Thaimaalainen jos hänellä ei ole tätä. On siis aivan sama missä päin Thaimaata fyysisesti asut mutta virallisesti sinä asut (Su:n tapauksessa) Samut Prakanissa. Eli kun tapasimme 2011 Phuketissa Su:n siellä asuessa fyysisesti, niin kaikissa laskuissa ja virallisesti hän oli Bangkokilainen... 


Ja nyt kun sisko muutti juuri ja juuri Bangkokin naapurin Samut Prakanin puolelle, niin mitä todennäköisemmin Su:n sisko asuu loppuikänsä tuossa talossa, ja näin ollen Su on loppuikänsä Samut Prakanilainen. Siis aivan erilainen systeemi Suomen systeemiin verrattuna.

Ja näissä virallisissa asioissa korostuu tämä Thaiman "vanhanaikaisuus", kukaan ei ole 100% varma asioista kuinka niitä tehdään ja missä niitä voi tehdä. Vaikka käytössä on tietokoneet. Jos kysyt yhdessä maistraatissa että voiko tämän tehdä täällä, niin vastaus voi olla että ei voi. Se homma pitää hoitaa missä se on alunperin tehtykin. Sitten kun menet sinne alkuperäiseen maistraattiin, niin siellä kysytään että "miksi tulit tänne asti? Sen olis voinut tehdä missä tahansa maistraatissa.."

No mutta kuitenkin, Su:n sisko ja hänen perhe joutuivat ottamaan vapaapäivän töistään että saavat selvitettyä tämän homman... Heräsimme aamulla jo 05.30 ja saavuimme todella aikaisin kohtaamispaikkaan koska liikennettä ei ollut nimeksikään. Sisko perheineen tuli lähes tunnin myöhässä joten olimme odotelleet tässä vaiheessa jo reilut 1.5 tuntia. Ajoimme maistraattiin varmaan tunnin verran. 

Maistraatissa meni varmaan 25 minuuttia mutta siihen aikaan mahtui todella paljon byrokratian rattaita. Kaiken maailman paperin pyöritystä ja asiakkaan juoksutusta. Su:n piti käydä 4! kertaa tiskiltä maistaatin pomon luona allekirjoituttamassa papereita. Ja tämä pomo oli 1 metrin päässä virkailijan takana! Ja pomo edes lukenut papereita, kirjoitti vaan nimensä alle. 

Henkilökortin hinta oli 10 kertaistunut 5 vuodessa. Edellinen kortti Bangkokin keskustassa maksoi 10 bahtia, nyt joutui kaivamaan kuvetta 100 (vajaa 3€) bahtin verran. Eihän se meille ole summa eikä mikään mutta aika iso summa noin monelle paikalliselle maksettavaksi. Ja kortti on tietysti voimassa vain 5 vuotta.

Noh, maistraatin jälkeen sitten ajattelimme että menemme Bangkokiin vaihtamaan pankkiin osoitteen ja siinä samalla saa uuden pankkikirjan. Kyllä, Thaimaassa käytettään edelleen pankkikirjoja... Siinä matkalla Su:n sisko sanoi, että se pitää käydä vaihtamassa siinä samassa konttorissa missä on avannut tilin! No voe vitsan kukka! No silleesti mikkään huono homma, siinähän se kuitenkin suht lähellä oli, vaan vajaan tunnin ajamisen/jonotuksen päässä. Sinne siis! Tässä vaiheessa Su:n siskon miehen piti mennä hänen "omaan" maistraattiin ottamaan Su:n nimi pois hänen talonkirjanotteesta, ajomatkaa varmaan pari tuntia suuntaansa. Ei paha...

Noh, me menimme pankkiin ja eihän meillä tietenkään ole pankkikirjaa mukana kun nyt kuviteltiin että mennään se siellä Bangkokissa tekemään. Nääs sitä osoitetta ei voi ilman pankkikirjaa muuttaa! No ei tietenkään. Let's mennään siis Bangkokiin.

Noh siinä tunnin bussi matkan aikana tuli semmoinen idea mieleen, että koska tämmöiset asiat pitää hoitaa konttorissa jossa on aukaissut tilin, niin aateltiin sitten, että avataan tili Bangkokissa! Koska matkamme suurelta osin painottuvat Bangkokin suuntaan Thaimaassa niin sehän on aika järkevääkin. Menimme Central worldin konttoriin, Su haluaisi tilin auki. Odotukseen että pääsemme tiskille meni 45 minuuttia (normaalit tilinkäytöt tapahtuvat minuuteissa) ja paperien täyttöön meni varmaan 30 minuuttia. Sitten tuli eteen nettipankki ja tunnukset. Nämä molemmat ovat siis jo Su:lla olleet käytössä 5 vuotta. Ei jumalauta mitä sähläystä tämä oli... Loppujen lopuksi se menee niin, että meidän pitää käydä nettipankissa "anomassa" oikeutta lisätä tili nettipankkiin ja sitten se lisätään papereiden mukaan jotka meidän pitää lähettää pankin pääkonttoriin Bangkokissa. Tämä papereiden täyttö sysättiin ensin meidän vastuulle koska virkailija "ei saa täyttää niitä" mutta kun siinä tarpeeksi kauan ihmeteltiin, niin virkailija sitten kuitenkin täytti paperit... Ja tämä tilin lisäyshän ei tapahdu heti, vaan siihen menee vähintää 3 työpäivää.. 

Kaikista paras minun mielestä tässä on kuitenkin se, että haluamme lopettaa tämän vanhan tilin, että käytössä olisi  vain 1 tili. Mutta tiliä ei voi lopettaa noin vain: sen pitää antaa olla tyhjänä 2/3 kuukautta ja sitten se loppuu itsekseen! Anna mun kaikki kestää!

Nyt nukkumaan!

---------------------------------------------------------

Torstai ajateltiin pitää semmoisena laiskana päivänä eilisen byrokratian oppituntipäivän vastapainoksi. Piti hakea vain minun puku ja muuta ei ajateltu tehdä tänä päivän. Noh, eksyttiin me kuitenkin MBK:n syömään ja leffaa katsomaan. Kävimme katsomassa Hunter's prayer leffan, annettiin sille 4/10 tähteä. Sitten saimme vielä hotellille mennessä vielä sellaisen idean, että lähdetään käymään vielä "myöhään" illalla kaupassa koska Big C menee kiinni vasta klo 23. Tarkoituksenamme on siis ostaa matkalaukullinen ruokaa kotiin tuotavaksi. 


Näinhän siinä sitten kävikin, kotona olimme klo 23 jälkeen laukku täynnä ruokaa. Tällä kertaa reissu oli ihan inhimillinen tapahtumiltaan, hermo ei palanut kertaakaan. Mutta kyllä pitää ihmetellä Kiinalaisten rentoutta istua keskellä käytävää yleisen tilan puolella ja pakata tavaroita niihin pahvilaatikoihin. Ei kyllä meikäläiseltä onnistus :D

Tämmöstä tällä kertaa. Katellaan ens kerralla!

T: SuTu

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti